Leidekken – ambacht met eeuwenoude traditie
Vroeger & nu
Leien worden d.m.v. een leihamer en kapijzer waar nodig op maat gemaakt. Vroeger werden de leien in een stalen haak gehangen en later een koperen, omdat deze na verloop van tijd doorslijten worden tegenwoordig R.V.S. haken toegepast zowel blank als zwart. Leien waarvan de leihaak niet voldoende grip heeft, bijvoorbeeld door een naad in het dakbeschot, worden d.m.v. roodkoperen leinagels bijgespijkerd.
Een waar ambacht
Het beroep van leidekker is al eeuwen oud. Daarom kan er gesproken worden van een waar ambacht. Door de tijd heen is basis gelijkt gebleven, maar zijn er wel variaties gekomen in de gereedschappen die de leidekker gebruikt in zijn werk. Hierna volgen voorbeelden van tools die leidekker (heeft) gebruikt.
Leidekker hamers
1) Girard de Rousillon (rond 1450)
2) 4 Gekroonden (16e eeuw)
3) Barbaragilde Amsterdam (1617)
4) Engels model
5) Angers model
6) Duits model
Kapijzers
1) rond model
2) driehoekig model
3) Blazoen Luiks Dakdekkersgilde
4) Barbaragilde Amsterdam (1617)
5) hedendaags recht model
6) hedendaags gebogen model
Andere leidekker werktuigen
1) rooihaak
2) nokhaak
3) dakstoel
Dekkingsoorten
De leien kunnen in diverse vormen en patronen gelegd worden. Op de pagina over dekkingssoorten kan u hier meer informatie vinden over o.a. de Duitse dekking, Zwitserse dekking of maasdekking.
Leisteen
Kenmerken als duurzaamheid en uitstraling maken een leidak zeer modern. Op de pagina over leisteen kan u meer informatie vinden over de winning en de leisteen zelf.
Vezelcementleien
Een mooi alternatief voor leisteen is de vezelcementlei. Deze vezelcementleien kunnen prijstechnisch voordeliger zijn. En de vecelcementleien woorden vaak toegepast als een asbestleien worden vervangen.